DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

LDT Dopraváček Hedčany

2015

Hedčany 2015, aneb cesta do pravěku

Tak jsme nakonec nahráli většinu fotek a zde je odkaz

http://berunecky.rajce.idnes.cz/hedcany_2015

 

14. Den

Tak a je tu předposlední den. Dopoledne jsme zabalili veškeré věci, tak abychom byli všichni připraveni na zítřejší odjezd. Večer nás pak čekala rozlučková diskotéka. V průběhu diskotéky jsme dokončili závěrečný obětní rituál, abychom se z pravěku mohli dostat opět do současnosti. Všechny oddíly se sešly u ohniště kde obětovaly své vyrobené Venuše, osení, oštepy a olůvka. Následně každý oddíl vyslovil své heslo z nasbíraných kostek a zapálil svou louč. Pak jsme všichni prošli bránou času zpět. Na večerním nástupu jsme slavnostně ukončili tábor, rozdali táborové medaile a sundali táborou vlajku. Zítra nás pak čeká už jen odjezd.

Tímto náš táborový deník I. turnusu 2015 končí. Všem se nám tu líbilo a pevně věříme že se tu setkáme příští rok znovu.

 

ZA ROK NASHLEDANOU !!!!!

 

12-13. Den

Chladnější počasí nás vyhnalo na další etapovku a to cesta dobou ledovou. Všechny oddíly se pořádně oblékly a vydaly na dlouhou cestu lesem, kde na trase zapisovaly jednotlivá písmenka, ze kterých pak skládaly heslo "Polárkový dortík". Ten jim pak byl odměnou po obědě za ušlou cestu a vyluštění hesla. Odpoledne se pak nacivčovala Miss, která začala hned po večeři. Jídelna se proměnila v přehlídkové molo a Miss byla v plném proudu. Vítězky si pak pochutnali na dortech..... a samozřejmně se rozdělily i ostatními

Druhý den na to, nás čekala poslední z etap..... výroba loučí. Všichni jsme se vydali do lesa najít vhodný klacek a smlůlu ze stromů. Na rozdělaném ohni jsme pak smůlu rozpustili a na namotané hadry a jiné látky jsme rozpuštěnou smůlu nanesli. Jak nám budou louče svítit uvidíme zítra při obětním závěrečném rituálu. Večer jsme si opekli buřtíky na ohni a když se trochu setmělo, každý oddíl si zapálil svíčku na svém voru a vypustil ho do tůně. Je vidět, že všichni vor poctivě vyráběli, protože zatím plavou na hladině až do těď

11. Den

Dnes jsme dopoledne připravovali dopoledne orientační běh, který začal ihned po poledním klidu. Na stanovištích pak čekali na děti jednotliví vedoucí a praktikanti, kteří pro ně měli otázky ze zdravovědy, všeobecných znalostí a dalších doveností. Následně jsme pak celý orientační běh vyhodnotili na nástupu. Večerní zábavu jsme zakončili táborovým karnevalem.

10. Den

Tak i nad pravěkým Hedčanským táborem se zatáhly mraky a místo sluníčka začala trošku padat voda. Ale ani to nás neodradilo splnit další táborovou etatu a to stavby větrných nebo vodních mlýnů a pastí.

Odpoledne pak zavítaly starší oddíly do Kralovic, kde doplnily zásoby. Večer k nám pak dorazily Hafové se svými cvičitely. Předvedli nám ukázku výcviku svých psů a nakonec jsme si dokonce i mohli pejsky pohladit.

Abych nezapomněl...... nedílnou součástí tábora je táborová nástěnka, kde děti najdou veškeré informace. Níže jen malá ukázka.

9. Den

Začal nám další slunečný den. Po předchozím náročném dni, jsme dopoledne i odpoledne měli volnější. Všechny oddíly se věnovaly nácviku na večerní scénky. Odpoledne se pak někteří schladili v táborovém bazénu a 4 oddíl na Vožeháku. Večer pak proběhl v duchu hraní jednotlivých scének u kterých jsme se opravdu velice pobavili. Ani jsme netušili co všechno děti může napadnout a co všechno dokáží zahrát a předvést. Moc se nám to líbilo. Zítra pak budeme pokračovat další etapovkou. Snad se nám to počasí až tak moc nepokazí...doufejme.

8. Den

Sobota nám začala jednou z nejnáročnějších etap a to stavbou vorů. Každý oddíl se seběvědomě pustil do jejich výroby a všichni společně pracovali na tom, aby jejich vor byl ten nejhezčí a nejpevnější. Odpoledne se pak všichni vydali do Břežan, kde zrovna probíhala pouť. Hlavně pro menší zde bylo spousty vyžítí. Po večeři jsme připravili jídelnu na táborou diskotéku, aby se děcka mohla pořádně vyblbnout při muzice. V noci k nám ale zavítal nečekaný host, který se nám pokusil ukrást vlajku...... Co myslíte? Ubránili jsme jí??.... Samozřejmě, vlajka visí stále a odolává odcizení. My ji určitě nedáme.

7. Den

Tak máme za sebou přesně půlku tábora. Čas tu letí neskutečně rychle. Dopoledne jsme vyplnili další etapovkou a to pečením hada. Každý oddíl musel z těsta vyválet svého hada, kterého pak namotal na klacek jako spirálu a upekl na ohni. Hlavní vedoucí pak z každého oddílu jednoho hada ochutnal. Někteří hadi se povedli lépe, někteří méně. Hlavně, že nám to hlavní ochutnávač Polis přežil.

Taktéž proběhl nástup na kterém každý oddíl představil svojí pravěkou vlajku, kterou si předchozí večer jednotlivé oddíly vyráběly.

Odpoledne se vydaly 1. a 2. oddíl na výlet do Kralovic, aby doplnily zásoby sladkostí. Starší oddíly připravovaly ohniště na večerní táborák, kde si za zvuku Rosťovo kytary všichni opekli svého buřtíka.

6. Den

Počasí se nám trochu pokazilo, ale to nám nezabránilo pokračovat v táborové hře a to tím, že si každý oddíl musel vyrobit svojí Táborovou (Věstonickou) Venuši z moduritu. Díla se myslím docela povedla .... můžete posoudit sami

Odpoledne se neslo v duchu příprav na večerní akci "Myšák". Kdo neví o co se jedná, tak je to obdoba Miss, ale soutěží kluci. Večer se náramně povedl, vízové dostali spousty cen a každý dorta.

5. Den

Konečně skončily tropy. V noci se nám přehnala bouřka táborem, ale nebylo to zase takové jako u Vás v Mostě. Dopoledne menší oddíly navštívily farmu Hedecko, kde se podívaly jak žijou na farmě prasátka, koně, kozičky a další hospodářská zvířátka. Odpoledne jsme se pak pustili do Sportovního dne. Děti soutěžili v pěti disciplínách a to ve skoku, běhu, hodu granátem, střelbě a skocích v pytlích. Před večeří jsme pak vše n nástupu vyhodnotili a rozdali diplomy s cenami. Večer si vytvořil každý oddíl svOjí pravěkou táborou vlajku, která ho bude provázet zbytkem tábora.

1-4. Den

Tak se nám sešel rok po roce a jsme tu opět na táboře. Předem se omlouváme za pozdní začátek deníku. Bohužel nám nefunguje wifina, která minulý rok šlapala bez problémů. Ale snad se vše povede a budeme moci přidávat příspěvky průběžně.

Pravěk nám tedy začal první den po příjezdu, kdy jsme vybalili a pustili jsme se do táborového dění. Hned první večer jsme se převlékli do pravěkých kostýmů a připravili bránu času, kterou všechny děti prošly, tak aby se ocitly o několik miliónů let zpátky. Následně na nástupu jsme si všichni řekli co nás bude čekat následujích 14 dnů.

Druhý den nám začal opět velmi luxusním počasím. Samozřejmě v tomto vedru je program jasný. Cesta na VožeHák a koupání. Voda byla jak kafíčko a všem se koupání velmi líbilo. Dopoledne jsme ještě zasadili osení, které pak bude nutné darovat jako talisman pro projetí bránou času zpět do součastnosti. Večer pak následovalo disco.

Den třetí nám začal opět tropy. Naštěstí odpoledne trochu sprchlo, takže se nám vzduch trochu pročistil. Dopoledne si každý oddíl vytvořil svoje táborové pravěké místo. Pak následovalo vytvoření pravěkého oštepu, na který budou věšet pravěké kostky na kterých musí poskládat heslo, které bude potřeba pro projetí bránou času zpět.

Zkusíme tedy náhrát nějaké fotečky ale prosím nezblote se kdyby nám to naše pravěké připojení k netu nedovolilo. Každopadně všichni se zatím máme fajn a děti si tábor maximálně užívají.